Dögölj meg, te édes!

Báj, báj édi!

Köszönjük unió! Július 20-tól megszűnik a cukorbetegek számára oly fontos és hasznos ismertetőjel, a narancssárga kör használata az élelmiszereken. Azokon, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott (nem gyümölcs) cukrot.

A döntésnek köszönhetően számtalan kedvezőtlen változás várható, amelyek mind a cukorbetegeket fogják súlytani. Mintegy félmillió beteg embert.

A narancssárga jelölés csak Magyarországon volt használatban, jelentős mértékben megkönnyítve a kereskedők munkáját, akik külön polcokat hoztak létre e édes népbetegségben szenvedők számára. Persze a kereskedőknek meg lesz továbbra is a lehetőségük, hogy az élelmiszer összetevői alapján kiválogassák a cukrosoknak ajánlható termékeket, de mivel tudjuk, hogy a kereskedelem nagy általánosságban munkaerő-hiánnyal küzd, nagy általánosságban leírhatjuk, hogy nagy általánosságban le fogják sajnálni július végétől az addig „édes” vásárlókat. Mit fognak ők kínlódni a termékösszetevőkkel? Lesz rá idejük? Dehogy! Böngéssze a kedves vásárló, ha akarja, többségük úgyis nyugdíjas, akinek amúgy sem volt pénze megfizetni a méregdrága diabetikus élelmiszereket. Akinek meg van rá anyagi tehetsége, áldozza rá az időt egy-egy vásárlás során, és böngésszen!

Ha látja!

Egyébként az EU-s szabványnak megfelelően ezentúl a cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriák jelölik majd a termék tápanyag-összetételét. De jelölik-e láthatóan-e? Mert mindennapi tapasztalata a vásárlóknak, hogy a tájékoztató szövegeket hangyafejnyi méretben nyomtatják, amelyek kiböngészése gyakran még a sasszemű fiataloknak is nehézséget okoz. Hát még a romló vagy már rossz szemű cukorbetegeknek. Lehet, hogy ez lesz majd az évenkénti ajánlott szemészeti vizsgálat új módszere? Ezzel is csökkentve az egészségügy túlterheltségét? Nem valószínű.

Sokkal inkább az várható, hogy jelentősen csökken a diabetikus termékek fogyasztása, aminek hatására a gyártók sok termék készítését megszüntetik; eddig is szánalmas volt a választék.

Nem tudom, hogy a változásra, változtatásra rákényszerítették-e Magyarországot, vagy csak ajánlás volt, amit szolgalelkűen végrehajtott az apparátus Igazából nem is érdekel a végeredményt tekintve.

Inkább arról fogok tárgyalni valamelyik ügyvéd ismerősömmel, hogyan léphetnék ki az unióból?

Édes álmomban.

Barna Attila 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.