Debreceni Kézműves Fesztivál 2017

Sokféle mesterség megismerhető és ki is próbálható

Idén már hetedik alkalommal szervezik meg szeptember 15-16-án a Debreceni Népi Kézműves Fesztivált, melynek a Kossuth tér ad helyet.

Tizenöt pavilonban mutatkoznak be a hagyományos népi kézműves mesterek Debrecenből és Hajdú-Bihar megye településeiről, valamint vendégeik Zala megyéből. A fesztiválon kiemelten a debreceni és a hajdú-bihari népi kézműves értékeket láthatják az érdeklődők, de megtalálnak és meg is vásárolhatnak minden olyan népi kézműves portékát, amelyet mai életük mindennapjaiban és ünnepein használni tudnak. Bepillanthatnak az alkotás folyamatába, a hímző, szövő, fazekas, gyöngyös, csipkés, fémműves, bőrös, fafaragó, nemezes, szálas anyagfonó és mézeskalácsos műhelybe - 38 népi kézműves segítségével. Lesz divatbemutató, logikai játék bemutató és verseny, kipróbálhatják a `régimódi játszótér `máig népszerű szabadtéri játékait. A gyerekek a 7 próbás Ifjú Mester címért küzdhetnek mindkét napon.

A Zala megyeiek kamara kiállítást varázsolnak a debreceni Kossuth térre, és bemutatják hímző, babakészítő és kéregedény-készítő alkotójukat. A Kossuth téren mindkét nap a Főnix Néptáncegyüttes táncosainak műsorában gyönyörködhetnek a látogatók. 2017. ünnepi év a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület életében. 35 éves alapításuk óta megszakítás nélkül tevékenykednek a népi kézművesség értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért. Magas színvonalú munkájuk elismeréséül a Magyar Kultúra Napján tagjai a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat vehették át. Székházukban, a Népi Mesterségek Házában hétről hétre programokkal találkozik az érdeklődő felnőtt és gyermek, de legtöbben a szabadtéri rendezvényeken találkozhatnak a mesterekkel.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.