Családbarát munkahely a Debreceni Egyetem

Budapest, 2014. május 28., szerda (MTI) - Idén a XVI. kerületi önkormányzat kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkárságától a Családbarát munkahely különdíjat a költségvetési szervek kategóriájában - közölte Soltész Miklós államtitkár a szerdai díjátadó rendezvényen. Családbarát munkahely díjat kapott még a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Márianosztrai Fegyház és Börtön is.

A szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: a négy kategóriában meghirdetett díjra rekordmennyiségű pályázat érkezett, háromszáznál több önkormányzat, közintézmény és más munkaadó jelentkezett, közülük a négy különdíjazotton kívül további 39-en kapták meg az elismerést: egy, az intézményre kihelyezhető plakettet.

A díjátadón Soltész Miklós felidézte a most lezárult kormányzati ciklus családpolitikai területen elért eredményeit, és arról beszélt, hogy a szemléletváltozásnak köszönhetően évről-évre egyre több munkaadó támogatja a családokat, alakít ki családbarát környezetet. A kézzelfogható eredmények között említette, hogy 1,26-ról 1,34-re nőtt a termékenységi arányszám 2010 és 2013 között, nőtt a házasságkötések, csökkent a válások és az abortuszok száma.

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár közölte: a családbarát szemlélet kialakítása a munkahelyeken nem pénz vagy más anyagiak, hanem elsősorban vezetői döntés kérdése.

Szavai szerint a családbarát környezet jó a munkavállalónak, mert több időt tölthet a családjával, ugyanakkor jó a munkáltatónak is, mert dolgozója nagyobb odaadással végzi a munkáját.

Kedden hasonló pályázatot hirdetett meg a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, az elismerést a civil szervezettől azok a cégek nyerhetik el, melyek vállalják, hogy elősegítik a családbarát szemlélet, közgondolkodás kialakítását és ezt a szellemiséget beépítik a cég stratégiájába is.

A mozgalom abban kíván szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon.

A szociális tárca által évente meghirdetett „családbarát munkahely” elismeréssel elsősorban a munkahelyek elért teljesítményét, „objektív mutatóit” értékelik, míg a mozgalom által díjazott cégek a társadalmi szemlélet, gondolkodás és közbeszéd formálását vállalják saját eszközeikkel.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.