„Brutálisan” finom forró csoki a „brutális” hidegben

Ez valóban brutális

Elharapódzott a közbeszédben és a médiában az agresszív tartalmú szavak használata. Leginkább talán a brutális melléknév és határozóragos változata, a brutálisan burjánzik.

Brutálisan csökken az üzemanyag ára”; Brutálisan jó árak a turnén” – olvassuk a sajtóban. „Túlment a határon a klippel, akadt, akinél brutálisan kiverte a biztosítékot” – ordít egy újabb, képzavaros szövegcsinálmány, két kopott divatkifejezést és egy nyelvhelyességi hibát zsúfolva egyetlen mondatba: a brutális mellett ránk tukmálja a „kiverte a biztosítékot” szerkezetet, az „akadt, akinél kiverte a biztosítékot” helyett pedig akadt, akit ingerelt (irritált stb.) írandó.   

Ha eredeti jelentésükben (‘kegyetlenül, könyörtelenül durva, kíméletlen’; ‘kegyetlen, könyörtelen durvasággal, kíméletlenül’ jelentésben) foglaljuk mondatba az említett melléknevet vagy határozóragos változatát, taszító tartalmuktól függetlenül, pontosan fogalmazunk: „brutális verekedést rögzített a térfigyelő kamera”; „brutálisan kitépték a fémkorlátot a Baross téren”. A fentebb idézett alkalmazásukban azonban – a pontatlanság, egyszersmind a túl gyakori ismételgetés okán – elszürkült, üres jelentésű divatszavak ezek, s nemritkán homályban hagyják, félreérthetővé teszik a mondandó valódi értelmét. Nyilvánvalóan ’rendkívül kedvező, jutányos, megfizethető’ jelentést takar a „brutálisan jó” ár, de ez a szerkezet így pontatlan, ködös. A „brutálisan csökken” közlés helyett jobb a számottevően, de még jobb, ha konkrétan megjelöljük a mértéket: literenként … forinttal) mérséklődik. A „brutálisan kiverte a biztosítékot” mondatrészlet is homályos jelzés, valószínűleg arra utal, hogy némelyeknek egyáltalán nem tetszett a klip, esetleg többeket zavart, felhergelt vagy provokált.   

S folytathatjuk a sort: „brutális hideg lehet éjszaka”; „brutális meleg volt ma Budapesten”; „brutálisan forró” volt a tavalyi nyár; „brutálisan enyhe január”; az énekesnő „brutálisan rövidre vágatta a haját”; „a csapat „brutális hajrával elintézte a listavezetőt”; „brutálisan felkészült” a dalfesztiválra; „brutálisan szép dekoltázsa van az olasz focistaszeretőnek”; a versenyzőnek „brutálisan szép hangja van”; „brutálisan szép sarkazásos bombagólt” lőtt a brazil csatár; „brutálisan finom forró csoki”; „brutális cuki képek”. S a rövidítések korában „természetesen” van már kurtított változat is: „Brutál nagy villámot fotóztak Genfben”, „brutál nagy gombákat” találtak.

A „legszebb” ez: „Egyik kedvenc filmem a Céllövölde, amelyben egy brutálisan emberséges nyomozót alakítottál.” Ennél nagyobb képzavar már csak a brutálisan szelíd volna. Volna? Erre is ráakadunk a médiában: „a parfümbomba brutálisan szelíd fegyelmezőeszköz”. Ködszürke, monoton nyelvhasználat ez; kedvezőtlen következménye is lehet: az ilyen beszédben lassan már semmi nem jelent semmit…

Cseréljük ki a citáltakat tartalmas, szövegbe illő szavakkal, kifejezésekkel! Íme: dermesztő, farkasordító időjárás, zimankó, zord idő; hőség, kánikula, nagy forróság, banánérlelő meleg; tavasziasan enyhe január; szerfelett, túlontúl, túlságosan, roppantul, nagyon, felettébb, igencsak, irdatlanul forró nyár; szokatlanul, meglepően, meghökkentően rövidre vágatta; bravúros, erőteljes, lehengerlő hajrá; alaposan, akkurátusan, mindenre kiterjedően felkészült; mutatós, szemrevaló, tetszetős, dekoratív, elbűvölő, gyönyörű, elragadó, illetve vonzó, lélegzetelállító, vadító dekoltázs; gyönyörködtető, magával ragadó, varázslatos énekhang; bravúros, mesteri, virtuóz találat; ínycsiklandóan finom, delikát (forró) csoki; aranyos, tüneményes, bűbájos képek; kiterjedt, irdatlan (erejű), fergeteges villám; méretes, jókora, óriásra nőtt, szokatlanul nagyméretű gombák; fölöttébb emberséges; túlontúl szelíd, bárányszelídségű, galamblelkű.

Talán sikerült érzékeltetnünk itt: gazdag szinonimatár áll rendelkezésére a beszélőnek. Vajon miért ragaszkodik e tartalmas kifejezések helyett egyetlen elcsépelt, ólomszürke divatszóhoz?

Arany Lajos

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.