Börtön gasztronómia

Ételosztás

A börtön zárt világ. Szabályai, élete, nyelvezete (rab- és smasszerszleng) eltér a normál életétől, de ételben, italban is találhatunk érdekességeket. A szegénységtől a rableleményig számtalan tényező befolyásolja egy-egy fogás létrejöttét. Az alábbiakban néhány sittkaja, -itóka leírása következik.

Klasszikus, évtizedek óta rabkoszt a stokeráj (grenadírmars), a krumplistészta. Általában olcsó kockatésztával készül, ami lehűlve megdermed, összetapad. Robbantani sem lehet.

A rabok havonként egyszer látogatókat fogadhattak. A rokonság élelmiszert hozhatott magával, a fogva tartottak pedig két pofára falhatták a hazait. A cigányok gyakran sütöttek sünbágót. A sünt forró vízbe dobták. Tüskéi megpuhultak, könnyebb volt a hústól megszabadítani. Kizsigerelték, és landolt is a serpenyőben.

Hoztak más sültet is. Furcsa, sötét színű készítmények nem éppen bizalomgerjesztőek. Az alapanyagot dögkútból szerezték. Otthon két-három napig ecetben áztatták, majd szinte szénné sütötték. Így gondolták megölni a mérgező baktériumokat.

Kenyér nélkül a hús olyan, mint a szóda buborék nélkül. A kisebbség tagjai a sült mellé cigánykenyeret szervíroztak. A lisztbe szárazpezsgőt öntöttek. Összegyúrták, ellapították, felszabdalták, és platnin megsütötték.

A zárkában tilos tüzet gyújtani. Ha valaki sült szalonnára vágyott, megszegte a szabályt. A szalonnát vékony szeletekre vágta. Az alumínium csajkába helyezte. Nagyobb konzerves dobozba papírt gyűrt. A hullámpapír a legjobb, mert az tovább ég. Az otthonról küldött csomagok dobozából nyerhették ki. Meggyújtotta a papírt. Rátette a csajkát. Közben egyik társa hesszelt (figyelt), jelezte, ha őr közeledett.

Raboknak tilos az alkoholfogyasztás. Azért találták ki a börtön Martinit. A zárkában elkészített ital gyümölcsből (télen befőttből), cukorból, citromhéjból és kenyérből készült. Befőttes üvegbe aprózták a gyümölcsöt. Vízzel feltöltötték. Bőven cukrot szórtak bele, a kenyeret pedig élesztő gyanánt adagolták. Három-négy nap alatt erjedt annyira, hogy alkoholnak nevezhessük. Az íze borzalmas, de hát, ha csak ez van!

Aki a rácsok mögött nem Martinitól kívánt kábulni, az dobit főzött. Forró vízbe tíz-húsz filter teát áztatott. Éjszaka garantáltan ébren maradt.

                                                                                       Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.