Bontják a múltat, építik a jövőt

A nézőtér a tervek szerint

Elkezdődött a debreceni Csokonai színház felújítása, mely az ütemtervnek megfelelően halad.

Az átalakítás ideje alatt sem kell teljesen mellőznünk a „kulturális életet”, az intézmény oldalán található videók és a nemrég indított online adventi kalendárium várja az érdeklődőket, akiknek ikonikus karácsonyi filmekből vett jelenetekkel, kreatív ötletekkel, zenével kedveskednek. Amennyiben pedig a járványhelyzet engedi, az előadások a felújítás ideje alatt a Kölcsey Központban és a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában kapnak helyet.

A bontási munkálatok várhatóan jövő év márciusáig tartanak, viszont addig is ismerkedjünk meg az 1865 óta álló épület történetével.

Debrecen jelentős kőszínháza, amelyet egy 1915-ben kelt beadvány nyomán neveztek el a város nagy költőjéről, Csokonai Vitéz Mihályról.

Debrecenben az első színházi bemutató 1798-ban volt Erdélyi Magyar Nemes Színjátszó Társaság előadásában. A helyszín a mai Megyeháza helyén állt (Piac utca 54), ez később leégett.

Hosszabb életűnek bizonyult az 1835-től Nánási Gábor tanácsnok magtárában folyt színházi előadások helye, a mai Batthyány utcában, amely 1861-ig működött.

Az állandó színház gondolata már az 1800-as években felmerült. 1858-ban Színügyi Bizottmány alakult, amely felkérte Ybl Miklóst az építési tervek előkészítésére. 1861-ben új pályázatot írtak ki, mert nem szabályos versenytárgyalásra hivatkoztak. Ezt végül Szkalnitzky Antal nyerte meg.

A mór és bizánci elemeket tartalmazó, romantikus stílusú színházépület ünnepélyes megnyitása 1865. október 7-én volt, a Bánk bán című dráma előadásával.

Az 1916-36 közötti időszakban gazdasági nehézségekkel és változó sikerrel működött a teátrum.

1936-39 között Horváth Árpád igazgató a saját pénzén korszerűsítette az épületet, forgószínpadot építtetett, díszleteket terveztetett. Horváth Árpád társulat ’39-ben feloszlott: oka egyrészt az anyagi csőd volt, másrészt támadták amiatt, hogy társulatának zsidó tagjai is voltak.

1949-ben a színház állami kezelésbe került, igazgatója Horváth Jenő lett. Megindult az épület korszerűsítése, ’55-ben két szárnyépületet emeltek hozzá.

Ma a színház nemzeti minősítésű, a Magyar Állammal közszolgáltatási szerződést kötött, színházművészeti szervezet.

2018 óta Gemza Péter, táncos, koreográfus a színház vezetője.

Ferenczi Dóra

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.