A bolgár kultúra ünnepe - AJÁNLÓ

Gendova Miroljuba képe

Debrecen Megyei Jogú Város hat nemzetiségi önkormányzata (a bolgár, a német, az örmény, a roma, a román és a ruszin) közül a bolgár nemzetiségű közösség évről évre különleges kulturális élménnyel: kiállítással, csodálatos koncerttel vagy irodalmi esttel ajándékozza meg a befogadó várost, Debrecent.

Így lesz ez most is 2014. május 11-én, vasárnap 15 órai kezdettel. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 100. évfordulója és a Bolgár Kultúra Napja alkalmából a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának épületében (Nagyerdei körút 82.) a Bolgár Kulturális Fórum nyolc képzőművésze mutatkozik be.

A kerek évforduló kapcsán érdemes 1914-ig visszaforgatni az idő kerekét, és bepillantani a 100 éves egyesület múltjába. A Magyarországon élő bolgárkertészek kezdeményezésére jött létre az országos egyesület, amelynek felhívására 6 nap alatt csaknem 170-en csatlakoztak. Két év múlva elhatározták, hogy alapot hoznak létre egy iskola és egy templom felépítésére. 1923-ban Miskolcon megnyílt az iskola és a kápolna. 1932-ben pedig a kolónia adományaiból felépült a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom. 1953-ban ismét gyűjtést szerveztek, ezúttal a bolgár művelődési ház felépítésére, amely négy évvel később meg is nyílt. Majd 1982-ben a szálloda és az étterem is. E rövid történet is azt bizonyítja, hogy az egyesület tagjai összefogásukkal és összetartásukkal sokat tettek és tesznek a Magyarországon élő bolgár nemzetiségű emberek hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért és a magyarországi bolgárok kultúrájának szélesebb körben való elterjesztéséért. Az Egyesület aktív kulturális és szervező tevékenységének elismeréseként 2005. december 18-án megkapta a Magyar Művelődési Intézet által létrehozott a Pro Cultura Minoritatum Hungariae Kisebbségi díjat.

A bolgár kultúra ünnepére Debrecenbe érkező képzőművészeti tárlaton Bozikova Zsena olajképei mellett a különböző művészeti területeken jeleskedő Gendova Miroljuba alkotásait, Vladimirova Milena textilképeit, Szárencsev Károly, Csörgey Turi Mária, Radukov Angel és Balkanszki Nenko festményeit, valamint Lukács Péter grafikáit láthatják a kiállításra érkező látogatók.

A Konzervatórium Galéria szép hagyományai közé tartozik a kiállítások megnyitóját követő hangverseny is, amely ezúttal sem maradhat el. A Zeneművészeti Kar hallgatóinak muzsikája teszi teljessé vasárnap 15 órától a bolgár kultúra ünnepét Debrecenben.

Kultúr A.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.