Bölcskei Gusztáv utolsó zsinati beszámolója

Budapest, 2014. november 13., csütörtök (MTI) - Bölcskei Gusztáv megtartotta utolsó zsinati beszámolóját, amelyben összefoglalta az elmúlt tizennyolc év munkáját csütörtökön Budapesten.

Bölcskei Gusztáv három hatéves cikluson keresztül volt a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke, így nem választható újra az egyházban jelenleg is zajló választásokon.

Az egyházi vezető beszédében az 1997 és 2002 közötti zsinati ciklust olyan időszakként jellemezte, amelyben egy változó egyház kereste a helyét egy radikálisan változó világban. Kitért arra is, hogy ebben a ciklusban az egyháznak jócskán voltak külső és belső konfliktusai. Belső konfliktusként említette a Károli Gáspár Református Egyetem megalapítása körüli vitákat, külsőként pedig a politikai hatalommal kialakuló ambivalens kapcsolatot.

Bölcskei Gusztáv kitért arra is, hogy a rendszerváltozás után a reformátusok „várták és vágyták”, hogy kiléphessenek a nyilvánosság elé, de az 1997 és 2002 közötti időszakban megtapasztalták, hogy „az áhított nyilvánosság kétarcú”. Az MRE ugyanis nemcsak azzal lépett a nyilvánosság elé, amit akart, hanem sokszor „úgy ráncigálták őket oda”, olyan kérdésekkel, amelyeket a nyilvánosság tart fontosnak.

A lelkészi elnök kiemelte az 1998-as kormányváltást, és azt, hogy 1998 decemberében megszületett az a megállapodás a kormánnyal, amely az 1948-as törvény óta először próbálta átfogó módon rendezni az állam és az egyház kapcsolatát.

A 2003 és 2008 közötti időszakban - hangsúlyozta a püspök - kezdett a református egyház mindig csak reagáló egyházból párbeszédet kezdeményező egyházzá válni.

Felidézte, hogy ekkor hozták létre a parlamenti irodát, amelynek leghatékonyabb korszaka furcsa módon éppen az volt, amikor az egyház érdekeinek érvényesítéséért egy velük nem szimpatizáló kormányzattal kellett megküzdenie.

Kiemelte, hogy az elnöksége alatti három ciklus közül a középsőben munkálkodtak a leghatékonyabban az MRE egységéért. Ekkor kezdődtek azok a változások, amelyek mögött az a konszenzus állt, hogy nem az egyházkerületeknek van egyházuk, hanem az egyháznak vannak kerületei. Ekkor alakult ki az a munkarend is, amelynek alapján az elnökségi tanács azóta is rendszeresen, havonta tartja üléseit.

A most záruló, 2009-től 2014 végéig tartó ciklus a Kálvin-emlékévek jegyében telt, és ennek kapcsán ebben az időszakban megélénkült a tudományos munka - mondta Bölcskei Gusztáv.

Kiemelte a Kálvin János tanítását összefoglaló Institutio és az egyház alapvető hitvallását rögzítő Heidelbergi káté újrafordítását. Beszélt az új, revideált protestáns Biblia kiadásáról.

Különleges, az egyház által nem keresett, de elfogadott lehetőségnek nevezte a hit- és erkölcstan oktatásának bevezetését.

Beszámolója végén Bölcskei Gusztáv név szerint köszönte meg a zsinati hivatal munkatársainak munkáját. A leköszönő lelkészi elnök egy olyan, egy példányban elkészített emlékkönyvet kapott a hivatal munkatársaitól, amelyben magyar és külföldi egyházi vezetők méltatják.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.