Biztos tipp: reggeli Hírpercek

Miskolci lakótelep: ez is a szegénység egy formája

Élemedett korom ellenére könnyűzenében próbálok naprakész lenni, ezért a Petőfi rádiót hallgatom. A csatorna szellemiségében külön értékelem a honi tehetségek felkarolását. Nemcsak dalaikat játsszák, hanem előadóik időről-időre szóban is megnyilatkozhatnak.

Ám az igazán kiemelkedő élményt a híradások jelentik. Tudni kell, hogy a Petőfi is a kormánymédiához sorolandó. Szerencsére a zenefolyamban és a háttérbeszélgetésekben a legkevésbé érhető tetten az Orbán kormány agymosó szándéka. Nem úgy a hírekben. Kedvencem a reggel hatkor, az előző nap eseményeit negyedórában összefoglaló Hírpercek. Minden nap jókedvre derít. Reggelről reggelre ugyanazt a kottát követik. Előre megjósolható, mely hírek milyen sorrendben következnek. A közutak hírei után mindig a nagyfőnök, Orbán Viktor legfrissebb kijelentései következnek. Nem maradhat el a migránsozás, Sorosozás… Apropó Soros! Szégyen, ha valaki a tőzsdeguru segítségével emelkedik fel, majd azt megtagadja, sőt minden magyar baj forrásának kiáltja ki. Sorosnak tulajdonítja a migránsáradat elindítását, Brüsszel politikusainak befolyásolását, a macedón baloldali kormány hatalomra kerülését. Ha Soros Györgynek ekkora hatalmat képzel, már az ő kormánya sem lenne a helyén, hiszen az Orbán Viktor féle verzióban az Amerikába szakadt hazánk fiának nem tetsző kormányokat, politikusokat a süllyesztőbe küldi. Márpedig miniszterelnökünk nem éppen dicsérő hangon emlegeti.

No, de félre az Orbánozással, mert a Hírpercek is újabb hírekkel rukkol elő. A forgatókönyv szerint következik Szíjjártó Péter külügyminiszter ügyeletes észosztása, majd sorrendben a miniszterek, államtitkárok előző napi lózungjai, melyek összecsengenek: Magyarországon minden nagyon jó. Egy-egy jelentéktelen idézet erejéig az ellenzék is megszólalhat, ám tromfként melléolvassák a Fidesz vagy a kormány reagálását.

A happy érzés elhintése után Amerika a soros. Ott mindig van árvíz, tűzvész, lövöldözés, azaz milyen rossz a tengerentúliaknak. Nyugat-Európában is senyvednek, majd hirtelen váltással következnek a hazai jó hírek: számok, százalékok, mindegyik csak a jobbulást igyekszik alátámasztani. Az adatokkal zsúfolt blokk az elmúlt évszázad ötvenes éveinek rádióját idézi. Most a Nemzeti Konzultáció kerül fókuszba. Nagyjából másfél millióan fogják visszaküldeni. A kormánysikerként történő kommunikálása borítékolható, s mélyen fog hallgatni a hat és fél millió vissza nem küldöttről. Hiába, a történelem ismétli önmagát, csak a címke más, a tartalom és szándék nem változik.

Más események közlése esetén is felsejlik a hatalmi háttér: Röpülj páva a Duna Televízión, december 16-án Jónak lenni jó az M1-en, Vidi az új Mol Vidi Arénában. Ez utóbbi Orbán Viktor megvalósult álma.

Végére marad az időjárás jelentés. Az politikamentes, és egy percnyi sport.

Szoktam mondogatni: bár Tippmixen jönnének ilyen biztosan meglátásaim, mint ahogy a megjósolt hírek sora és tartalma követik egymást. Ha nyerek, márpedig minden reggel ez történik persze, hogy jókedvre derít.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.