A Best FM is bedarálva

Egy lesz a sok közül?

A médiabirodalmat építő Andy Vajna a debreceni Best FM Rádiót is megszerezte. Mint eddigi majd’ minden üzlete, ez sem sikeredett szeplőtlenre. De megteheti, mert nincs, aki megállítsa. Akik tehetnék, azoknak meg nem áll érdekükben. Vajna úr tehát gátlástalanul harácsolhat.

A kontraktust akkor ütötte nyélbe, amikor a Best FM frekvenciaengedélyét meghosszabbították. Persze az egészet előre lezsírozták, három napot csak a látszat kedvéért vártak. A dolog nehezét, a pályázat megírását, benyújtását a rádióval végeztette el, hogy aztán beleüljön a készbe. Ez a megoldás kimeríti a tisztességtelen piaci eljárás tényét.

Andy Vajna kinevezte új főnök a Best FM megvételét azzal indokolta, hogy a rádió nyereséges. Tavaly a helyi műsorszolgáltató adózás utáni nyeresége 47 millió forint volt. Andy Vajna üzletei milliárdokat hoznak számára. Ezért komolytalan az indoklás, hiszen ez a summa a médiacárnak zsebpénznek is kevés.

A FM 95 után a második helyi rádió került a filmbiztos birtokába, plusz a Napló. Érdekelt nyilatkozók bizonygatják, a tulajdonosváltás nem jelent tartalmi módosulást, megtartják a műsor- és lapkészítőket. A valóság azonban cáfolja őket. A Napló tele kormánypropagandával (szakképzés, migráció, milyen jó a nyugdíjasoknak). A FM 95 ugyanazokat a híreket adja, melyeket a közszolgálati csatornák is. Azokról pedig jól tudjuk, mennyire kiszolgálják a hatalmon lévőket. Önként, elvi okokból, vagy felsőbb nyomásra a Naplótól többen távoztak (néhány nap veszélybe is került megjelenése. A Dél-Magyarország is Andy Vajna tulajdona. Az ottani újságírók sztrájkot is kilátásba helyeztek, majd távoztak, így a hirtelen jelentkező munkaerő-hiány miatt a napilap több hétig, szinte naponta jelent meg késve.  A Napló is hirdetésekkel keresett új főszerkesztőt, szerkesztőt, újságírót és más munkatársakat. Műsorpolitikában és munkaerőben a két rádiónál is hasonló fog történni.

Jól tudjuk, Andy Vajna a kormány embere. A médiavásárlás célja nem más, mint a még meglévő ellenzéki vagy független médiumok felszámolása, a kormány megkívánta módon történő működésre kényszerítés. Nem a Best FM bedarálása kapcsán mondták először: Magyarországon súlyosan sértik a sajtószabadságot.

Lassan nincs értelme a tévézésnek, rádiózásnak, újságolvasásnak. A Fidesz fennhatósága alatt az egyik olyan lett, mint a másik. Mindenünnen ugyanazt látni, hallani, olvasni. Az egész unalmassá, egysíkúvá, hiteltelenné vált.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.