Bátor foci és egy sistergő szabadrúgás – három pont Törökországból

Gólöröm

Törökország vendégeként lépett pályára a magyar labdarúgóválogatott a Nemzetek Ligája B-divíziójának első fordulójában. Marco Rossi tanítványai az első félidőben uralták a meccset, a másodikban pedig gólt is szereztek, így bravúros sikerrel rajtoltak a sorozatban.

Nézők nélkül vonultak ki a gyepre hazánk pillanatnyi legjobbjai Sivasban. Az üres lelátók látványát a házigazda fogadta be jobban, hiszen az első percekben árnyalatnyival többet birtokolták a labdát, hála a nemzetközi tapasztalattal felvértezett, jegyzett ligákban focizó spílereknek. Nem késlekedett azonban fiaink elszánt és agilis válasza sem.

Negyedórányi labdázás után percről-percre vált erősebbé a magyar fölény, melynek eredményeként a védelem átgondoltan és szervezetten szűrte a hazai akciókat, a sok helycserével, ötletgazdag passzjátékkal és bátor vállalásokkal futballozó Szoboszlai Dominik-Sallai Roland-Holender Filip trió pedig folyamatos veszélyt jelentett az ellenfél kapujára. Előbb a Salzburg Arsenalt kikosarazó középpályása járt közel a találathoz, majd a Svájcban légióskodó támadó tekert nagyszerűen, pechünkre mindkétszer a kapufa állta útját a játékszernek.

Okunk persze nem lehetett a bosszankodásra, hiszen legényeink frissebben, élesebben mozogtak. A törökök két fokozattal feljebb is kapcsoltak a térfélcserét követően, ám ez néhány kiszámítható rohamnál és kósza megindulásnál nem eredményezett többet. A magyar kontrákban és pontrúgásokban pedig rendre ott lebegett a gól esélye, habár a hajrára kanyarodva úgy tűnt, elkönyvelhetjük az idegen földön, magasabban jegyzett rivális otthonában cseppet sem értéktelen egy pontot.

A következő pillanatban azonban jött egy szabadrúgási lehetőség. A kígyótérről. A jó pontrúgóknak ez bizony kiváló esély a góllövésre. A legjobbaknak pedig nem csupán esély. Szoboszlai Dominik mindannyiunk legnagyobb örömére utóbbi csoportot erősíti, ennek megfelelően védhetetlen lövést ragasztott ellenfele kapujába. 0-1!

Korábban persze nem egyszer rándult össze a gyomrunk hasonló helyzetben – fel is sejlett bennünk megannyi fogcsikorgatással és végül sok esetben kínos végkifejlettel záruló válogatott meccs emléke, amelyeken a győzelemből döntetlen, ikszből pedig vereség lett az utolsó másodpercekben. Ez a magyar csapat azonban higgadtan és taktikusan gurigázta ki a hátralévő időt, sikeresen őrizve az egygólos előnyt.

Hogy ez a magyar csapat ténylegesen különb lehet-e, mint hasonlóan szép reményű elődei az utóbbi évtizedekben, egyelőre kérdéses. Az viszont vitathatatlan, hogy az első lépcsőt ügyesen ugrották meg Marco Rossi fiai. Erre pedig büszkén csettinthetünk.

NEMZETEK LIGÁJA

B-LIGA, 3. CSOPORT, 1. forduló

TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)

Sivas, zárt kapuk mögött. Vezette: Artur Dias (portugál)

Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhan, Yandas (Kahveci, 58.) – Kutucu (Yazici, a szünetben), Calhanoglu, Kilinc (Karaman, 76.) – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Senol Günes

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér (Schäfer, 60.), Holender – Sallai (Kalmár, 81.), Szoboszlai – Szalai Á. (Nikolics, 70.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Szoboszlai (80.)

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.