Barta Mária teremtett világa

Barta Mária festménye

Barta Mária életében évtizedek teltek el képzőművészeti munkálkodás nélkül, ma meg – szinte egyik napról a másikra – remekül fest. Ecsetje alól csodálatos tájak, vidéki zsánerképek kerülnek ki. Olajfestményeinek kiállítását Erdei Sándor költő-újságíró nyitja meg április 26-án, szombaton 15 órakor az István király téri ((tócóskerti) református templom Kálmáncsehi Galériájában. (Zenei közreműködő a Barta-trió lesz.)

Erdélyi származású, 1964-ben született Kalotaszeg „fővárosában”, Bánffyhunyadon. A romániai forradalom előtt költözött át a család Magyarországra. Menyasszonyiruha-kölcsönzője van a Piac utcán, s Havrics Mikós biztatására kezdett el rajzolni-festeni. A Malompark Üzletközpontban lévő Havrics Galéria vezetője bizalmat szavazott Máriának: használd a kapott talentumokat – kérte tőle. Kiderült, hogy Mária remekül rajzol, fest, őstehetségnek mondható. Komolyabb előtanulmányok nélkül jutott el megsüvegelendő szintre. Alkotói „beszédmódja” naivnak mondható, tábláinak hangulata emlékeztet Henri Rousseau dikciójára, festményeinek atmoszférájára. Barta Mária – istenhívő ember lévén – teremtettnek ismeri a világot, amelynek leképezésére vállalkozik, s ő maga is teremt önmaga számára egy kis színes univerzumot – az ő világa tehát nem „teremtetlen”, darwini világ.

A tárlat május 17-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 9 és 12 óra között valamint a vasárnapi istentiszteletek előtt és után. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.