Azonnal hívják össze a Felsőoktatási Kerekasztalt!

Budapest, 2014. június 18., szerda (MTI) - A Felsőoktatási Kerekasztal azonnali összehívását követeli az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), amely aggodalmát fejezi ki és tiltakozik az emberi erőforrások minisztere által előzetes egyeztetés nélkül benyújtott felsőoktatási salátatörvény miatt.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a törvény súlyosan sérti az egyetemi autonómiát a kancellária intézményének bevezetésével.

Bírálták, hogy a felsőoktatási intézmények teljes gazdálkodásának felügyeletét és a munkáltatói jogok egy részét az állam által kinevezett kancellárok kezébe adják, azzal az álságos indoklással, hogy meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között. Eközben a rektorok kezéből kiveszik a felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását és a munkáltatói jogkör gyakorlását minden, az adott felsőoktatási intézményben dolgozó munkavállaló felett, a teljes felelősség a rektoroké marad - mutattak rá. Ez az ÉSZT szerint biztosan nem szolgálja a felsőoktatás színvonalának megőrzését és javítását.

Emellett az ÉSZT értetlenül áll az előtt is, hogy a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottságban (MAB) a kormányzati delegáltak túlsúlyát olyan módon próbálják meg elfedni, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is delegálhat egy-egy tagot. Az ÉSZT elengedhetetlennek tartja, hogy azonnal összehívják a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot (FÉT) is, mert a törvénytervezetben munkavállalói érdekek súlyos megsértéséről is szó van.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) kedden közölte az MTI-vel: feltétlenül szükségesnek tartják a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását még a felsőoktatási törvény módosítása előtt. A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte a jogszabály módosításának „abszurd időpontját”, a megelőző konzultációk hiányát és a Felsőoktatási Kerekasztal negligálását a kérdésben.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi; a változtatással lehetővé válik szeptembertől a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatási intézményekben. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti - mondta a tárca vezetője, aki szerint meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között. A módosítás értelmében visszaáll az a rend, hogy a szenátus választja meg a rektorjelöltet, akit a miniszteren keresztül az államfő hagy jóvá - ismertette Balog Zoltán.

A törvénymódosítás értelmében a Pető Intézet teljes egészében állami fenntartásba kerül, és a javaslat lehetővé teszi a Testnevelési Egyetem leválását is a Semmelweis Egyetemről. A javaslat megteremti a duális képzés megszervezésének lehetőségét is a felsőoktatásban.

A miniszter jelezte: szeretnék, ha a javaslatot még a nyári szünet előtt elfogadná az Országgyűlés.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.