Az eleje nehéz volt, a vége sima lett

Tóth Ádám 17 pontot dobott  Fotó: MKOSZ

A DEAC-Tungsram férfi kosárlabdacsapata a válogatottszünet után az alapszakasz hajrájában az Atomerőmű gárdáját fogadta péntek este. A mérkőzés első két negyedében tartotta magát a sereghajtó paksi alakulat, de a harmadik felvonástól uralták a meccset az egyetemiek, és nyolcpontos diadallal tettek fontos lépést a felsőház felé.

Ünnepélyes ceremóniával kezdődött az este. A DVSC ugyanis március 12-én ünnepli születésnapját, idén pedig kivételesen is különleges ez az alkalom, hiszen a Vasutast, pontosabban őselődjét éppen százhúsz esztendeje alapították. E jeles alkalomból a DVSC képviselőinek és két játékosának, Hornyák Dórának és Dzsudzsák Balázsnak adott át a DEAC vezetősége két, a két klub címereivel díszített, 120-as számú mezt. A köszöntést követően pedig kezdődött is a találkozó. Önmagában is kellemes este volt, hiszen a hatályos rendeletek, pontosabban azok hiánya értelmében immár nem volt kötelező a védettségi igazolvány és a maszk.

Nehezen születtek meg az első kosarak. Egy-egy szabálytalanságot követően csupán egy-egy eredményes büntető változtatta az eredményt mindkét oldalon. Csaknem kettő teljes játékperc telt el, mire sikerült az első mezőnykosarakat is bedobni. A kékmezesek oldalán Ken Brown vette hátára a csapatot, de Berényi Sándor tanítványai nem hagyták kezdeményezni a vendégeket. Ennek ellenére a fizikális küzdelem az ASE együttesének kedvezett, tíz perc kosárlabdát követően 23-24-re vezettek az atomvárosiak. A második menetben megtalálta a ritmust a DEAC, de a Paks jól védekezett és, bár Tóth Ádámék leginkább a festékből próbálkoztak, Polyák Lászlóék bátran céloztak kintről is – több-kevesebb sikerrel. A félidőre csupán zárkózásra és egyenlítésre futotta, nem alakult ki egyik fél javára sem számottevő előny. A nagyszünetben 46-46 állt az eredményjelzőn.

Izgalmas folytatásban bízhattak a szurkolók, nem alaptalanul. A fekete-fehéreket Ivan Aska vette hátára, s úgy tűnt, a papírformát is érvényesíteni tudja a csapat. Sikerült megtörni a paksi védelmet, betörésekkel, a vonal környékére kijátszott labdákkal is remekül operált a Debrecen, így végre az előnyt is tartósan magához ragadta. Tóth Ádám centerből zsákolt is, a vendégek játéka pedig szétesni látszott. Több labdát is eladtak, amelyekből a DEAC rendre gyorsindítással támadott. Tegyük hozzá, akadt a túloldalon is egy-két, szervezetlenségből fakadó malőr, amelyeket az Atomerőmű ugyancsak megbosszult. Ezek sem vetették vissza az egyetemiek lendületét, 67-63-al fordultak a felek az utolsó menetre. A negyedik tízpercben elérte és tartósan őrizte is kétszámjegyű vezetését a hazai alakulat. A hajrában, amikor már biztossá vált a győzelem, többet is engedtek az ellenfélnek az egyetemiek. Már a húszpontos előny is elérhető lett volna, de az ASE kapott a vendéglátója „engedékenységén” és igyekezett immár biztos vereségét a lehetőségekhez mérten szépíteni. A vége 90-82 lett.

Frank Áron kipontozódott, további öt játékos pedig négy személyi hibával zárta a rendkívül fizikális csatát hozó estét. Valerio-Bodon Vincentnek már a félidőben megvolt a négy faultja, amelyek miatt Berényi Sándor csak igen visszafogottan játszathatta. Függetlenül a hibáktól, a Debrecen győzelmével rendkívül fontos lépést tett afelé, hogy az alapszakasz közelgő végén a felsőházba érjen és a szezon az elitmezőnyben folytatódjon a Debreceni Egyetem kosarasai számára. Djordje Drenovacék útja legközelebb Szombathelyre vezet, majd március 26-án a Kecskemét látogat a Nagyerdőre.

Barna Marci

DEAC-TUNGSRAM – ATOMERŐMŰ SE 90-82 (23–24, 23–22, 21–17, 23–19)

DEAC: Thames 6/3, Polyák 7/6, VALERIO-BODON 9/3, DRENOVAC 19/6, TÓTH Á. 17. 
Csere: ASKA 15/3, Hagins 3/3, Neuwirth, Dzseletovics 12/6, Kerpel-Frónius G. 2, Kovács Ákos.

Edző: Berényi Sándor

ATOMERŐMŰ: K. BROWN 19/9, Frank 2, BRZOJA 18, Goins 11/3, Pacevicius 11. 
Csere: KEITH 16/6, Kovács Ákos 2, Kis R. 3/3.

Edző: Petar Mijovics

Berényi Sándor: Az első félidőben nem volt meg a keménység és az agresszivitás a játékunkban, borzasztóan védekeztünk. A második játékrészben inkább mi irányítottuk azt, hogy az ASE mit tud támadásban játszani, és ez volt a kulcs a győzelemhez.

Petar Mijovics: Gratulálok a Debrecennek! Az első félidőben látott támadójátékkal elégedett vagyok, viszont a második játékrész kezdetén hiányoltam az agresszivitást a pálya mindkét oldalán, így a DEAC kontrollálni tudta a játékot, és a végén már nem láttam esélyt arra, hogy megfordítsuk a találkozót. Nagyon nehéz volt számunkra ez a mérkőzés, ugyanis több kulcsjátékosunk hiányzott. Az előttünk álló két meccsünket szeretnénk győzelemmel zárni, és ezzel folytatni a küzdelmet a benntmaradásért.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.