Az Alba is fejet hajtott

Zsáköröm  Fotó: deacbasket.hu

A férfi kosárlabda NB1/A-csoport 12. fordulójában az Alba Fehérvár együttese látogatott Debrecenbe. Lóránt Péterék a harmadik negyedig közel álltak a szoros csatához, de az utolsó felvonásban magabiztosan nyert a DEAC. A csütörtök esti meccs végeredménye 91-78 lett.

Berényi Sándor csapata a Sopronban elszenvedett vereség után 5-6-os mérleggel lépett pályára, míg a mélyponton lévő Jesus Ramírez alakulata a 4-7-es arányon szeretett volna javítani.

A csütörtöki időpont ellenére teljes teltház gyűlt össze az Oláh Gábor utcán, a később érkező debreceni szurkolóknak már csak a vendégeknek fenntartott dobogókon jutott hely. A labda 18 órakor indult útjára és a hazaiak kezdtek pontokkal. Amigo és Ivosev mezőnykosarára Zeno reagált hármassal. Gyors lépéselőnyt szerzett a DEAC Ivosev és Manigat triplájával, majd becserélése után Omenaka egyből zsákolt, de Lóránt és Cartwright vezényletével 5 ponton belül maradtak a dunántúliak. Az első negyedben mindkét oldalon a megszokottnál jóval több személyi hibát kellett ítélni, és ez a kezdeti agresszió megmaradt a meccs hátralévő részében is. Tíz perc után 28-26 állt az eredményjelzőn.

A második játékrész kezdetén Lóránt megszerezte a vezetést a vendégeknek, de a fekete-fehéreknél Polyák és a lassan éledező Borisov is távolról talált be. A montenegrói légiós a rövid „adásszünetből” hirtelen magához tért és hamar visszaszerezte a DEAC-nak az irányítás jogát. A negyed második felét a játékvezetők igen különleges közjátéka tarkította, amikor teljesen tanácstalanul néztek egymásra egy labdabirtoklási ítéletet illetően, majd hosszas tanácskozás után videózásra szánták el magukat. Az utolsó másodperceket a remek egyéni teljesítményét megalapozó Bognár zárta egy buzzer beater triplával. Az állás 48-46.

A második félidőben Borisov indított pontokkal és Dugat óriási üdvrivalgást kiváltva zsákolt. A negyed első perceiben a főszerep a védekezésre és a lepattanójátékra hárult, a pontok kissé megcsappantak, aztán Bognár kintről talált be és zsákolni is tudott. Immár hat egységnyi előnynél Borisov volt eredményes ziccerből a játékrész utolsó másodpercében.

A negyedik tízpercben Bognár folytatta a pontgyártást és Ivosev 2+1-esével már tíz fölött volt a különbség. Ugyan Keller Iván még talált egy hármast, de az összefogott védekezésnek és a gyors passzos, hirtelen betörésekre épülő debreceni játék meghozta gyümölcsét. A negyed második felében az Alba már csak futott az eredmény után. Hozzátartozik az eseményekhez, hogy több kétes bírói döntés is született, amiknek temperamentumával ellentétben Berényi Sándor erős szurkolói támogatással komolyan hangot is adott, igaz, cserébe egy technikaiért. A vége már nagyon sima volt, a DEAC hatodik győzelmét is megszerezte a 91-78-as végeredménnyel.

Milos Borisov 21/9-es mutatóval a legeredményesebb játékos lett, míg a vendégeknél a Debrecenben nem igazán népszerű Lóránt és Heath egyaránt 17/3-mat produkált.

Berényi Sándor meccsről-meccsre a gyorsan felvezetett offenzívákra és a sok passzal kijátszott betörésekre és ziccerekre épít. Az emberfogással azonban rendre sikerül megzavarni az ellenfelek akcióit. A meccsen külön ki kell emelni Bognár Kristóf teljesítményét, aki 19 pontból 9-et hárompontosból produkált és gólpasszokat is kiosztott. Daniel Amigo teljesítménye ezen a meccsen volt eddig a legjobb mind védekezésben mind pedig az akciók befejezésénél. Az argentin magasember 12 pontot gyűjtött többségében támadólepattanókból.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club idén még egy mérkőzést játszik. Vasárnap a bajnokesélyes Pécs együttesét látják vendégül 17 órától az Oláh Gábor utcán.

Barna Marci

DEAC: DUGAT 10/6, Manigat 7, BORISZOV 21/9, IVOSEV 15/6, AMIGO 12

Csere: Omenaka 4, Polyák 3/3, BOGNÁR 19/9,

Edző: Berényi Sándor

 

ALBA: Cartwright 12, Zeno 7/3, Freeman 13/6, Lóránt 17/3, Heath 17/3

Csere: Bullock 8/6, Keller I. 3/3, Tóth P. 1, Filipovity

Edző: Jesus Ramirez

 

Berényi Sándor: –  Először is szeretném megköszönni szurkolóinknak, hogy rég nem látott, varázslatos hangulatot teremtettek a csarnokba. Remélem, hogy a Pécs elleni mérkőzésen is számíthatunk rájuk. A második félidei intenzív védekezés és a szabad labdák megszerzése volt a győzelem kulcsa. Nem volt könnyű helyzetben kollégám, akinek egy hullámvölgyben lévő csapatot kell kikormányoznia a gödörből. Ehhez nagyon sok sikert kívánok neki.

Jesus Ramírez: – A pályán folyó adok-kapokból mi jöttünk ki rosszabbul. Hiába értékesítettük jó százalékkal a helyzeteinket, védekezésben sokszor elcsúsztunk, a DEAC pedig könnyű kosarakkal büntette meg a hibáinkat. Meg kell tanulnunk megfelelően lereagálni ellenfeleink játékát.

(forrás: DEAC)

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.