Álom maradt…

Nem sikerült...  Fotó: DVSC Kézilabda

A DVSC SCHAEFFLER kézilabdázó hölgyei a román bajnokságban 5. helyezett Magura Cisnadie otthonában készültek eldönteni a nemzetközi szereplés kérdését. A Hódos Imre Sportcsarnokban vívott csata 22-22-es döntetlennel zárult, így akár ennél többgólos, Erdélyben született döntetlen is kedvező lett volna a Vasutasnak.

Mielőtt elkezdődött a találkozó, a Debrecenben történt „barátkozás” Nagydisznódon is folytatódott egy gesztussal a hazaiak részéről. A DVSC kommentátorát a helyi műsorközlő el szerette volna küldeni székéből. Mondván, hogy onnan fogja ellátni bemondói feladatait. A tudósítónk azonban szerencsére ellenállt az „erőszaknak”. Persze, a hivatalos zártkapu ellenére is jónéhányan összegyűltek a nagydisznódi lelátó népének tagjai. Végig a hajdúságiaknak szóló huhogással vették ki a részüket a meccsből. Komolyabb konfrontáció azonban szerencsére nem történt.

A kezdő sípszót követően, rögtön az első percben a fizikai kontaktusra terelődött a figyelem. Karina Jezsikava erős ütést kapott a fejére, földre került, a hazaiak védője azonban megúszta egészen enyhén, csupán sárgalappal. Az első ziccereinkből akár vezetést is szerezhettünk volna. Egygólos hátrányban Korsós Dorina balszélről hibázott, az ellentámadást pedig gólig vitték a románok. Kapkodás jellemezte a piros-fehérek játékát, szervezetlen támadásokból adtunk el labdákat, amelyeket a hazaiak rendre gólra váltottak. A kemény test-test elleni küzdelmet hozó első félidei csata folytatódott. Néma maradt a síp egy hazai belemenés után, Korsós azonban a megszerzett labdát ziccerből a kapu mellé bombázta. Csaknem nyolc teljes perc telt el, mire megszerezte a Vasutas az első találatot, Arany Rebeka volt eredményes, majd Korsós is csatlakozott gólszerzőként, 4-2-re szépítve. Anca Giegerich is bemutatkozott a kapuban, Neagu ziccerét hárította, aki azonban következő helyzetét már gólra váltotta. Közeledve negyedórához már négy volt a különbség, Szilágyi Zoltánnak pedig időt kellett kérnie.

A romániai „baráti” fogadtatást – amire számítani lehetett – a hazai kapu mögött, zártkapus lelátón lengetett román zászló jelezte, amivel vélhetően a mieinket próbálta minél eredményesebben zavarni a zászlótartó férfi. Ám szerencsére a DVSC Schaeffler hölgyei egy cseppet sem foglalkoztak vele. A visszatérés után az ifjú átlövő Poczetnyik Luca is a pályán volt, góllal jelentkezett be. A védelem némileg rendeződött, két bejátszást is sikerült megfogni a debreceni kapu előtt. Karina Jezsikava újra közelebb hozta a Lokit az ellenfélhez, de a románok megalkuvást nem ismerően törték át a falat. Planéta Szimonetta kétperces kiállítást kapott, hiszen a hatosnál durván vitte földre emberét, a bajt pedig tetézte, hogy Korsós Dorina is a kispadra kényszerült. Blazevic igen könnyedén terült el a földön, a déli játékvezetők pedig láthatóan értették a célzást – belemenés helyett szabálytalan védekezés volt az ítélet. A sors némileg kárpótolt, hiszen Giegerich bravúrosan megfogta a Cisnadie-ziccert. A kapkodás az első félóra hajrájára sem csillapodott, csupán zárkózásra futotta. A bírók a Magurától is elvettek egy labdát, Vámos Míra pedig gyorsindításból futott végig, majd bevette a hálót. Kovács Anna is elengedett egy bombát átlövésből, Poczetnyik Luca pedig hibátlan bejátszással hozta helyzetbe Tóvizi Petrát. A fiatal beálló elegánsan átejtette a kapust. A második félidőre azonban jóval több kellett, hiszen az eredményjelzőn 15-9 állt a szünetben.

Cívis-góllal indult a második menet, Neagu pedig gyorsan Csapó Kyrának is belőtt egy büntetőt. A túloldalon az orosz Truszova ihletetten védte kapuját, előtte pedig áttörhetetlen falat alkotott a védelem, a beálló megjátszására esély sem nyílt. Szélen azonban lehetősége nyílt a DVSC Schaefflernek, Arany Rebeka robbant be jobbról. Labdaszerzés után Jezsikava is betalált. Valamelyest rendezte sorait a Szilágyi-alakulat, de az első félidei hibákból nehéz volt visszakapaszkodni, a felgyűlt hátrány ledolgozása pedig komoly feladat volt. A románok átlövője, Bardac rendre átsétált a debreceni védelmen, válaszul azonban most Vámos Petra tüzelt cselt követően. Újabb Loki-labdaszerzés következett, Jezsikava indította az ifjabbik Vámost, Míra pedig értékesítette a ziccert. A Debrecen 7 a 6 elleni felállásra váltott – kockáztatva. Átlövésből Kovács Anna próbálta visszaragadni az egyre távolodó nemzetközi reményeket negyedórán túl, de gólja csupán szépségtapasz volt. Truszova tovább brillírozott, a hajrában bemutatott bravúrjai pedig döntő lépést jelentettek a Cisnadie továbbjutása felé. A hazai győzelem sajnos nem forgott veszélyben. A 25-21 arányú győzelmével a Magura jutott az EHF Európa Liga csoportkörébe.

Hiába a szurkolók hangorkánja Debrecenben, a kétmeccses bizonytalan játék, az idővel rutinosan „gazdálkodó” Cisnadie, és a szervezetlenség épp elegendő volt ahhoz, hogy idén a DVSC Schaeffler nélkül induljanak a csoportküzdelmek a nemzetközi megmérettetésen. Egy esztendőt megint várnunk kell, ez a kupaindulás álom maradt... Most azonban nincs más dolgunk, mint együtt továbbmenetelni a bajnokságban, addig pedig a szünetben szurkolni a négy kiváló debrecenivel felálló magyar válogatottnak a spanyolországi világbajnokságon.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.