Alacsony részvétel és magabiztos Fidesz-győzelem várható

Budapest, 2014. május 23., péntek (MTI) - Az Ipsos elmúlt egy hétben végzett felmérése arról tanúskodik, hogy Magyarországon az európai parlamenti választáson alacsony lesz a részvétel és magabiztos Fidesz-győzelem  születik - közölte pénteken az MTI-vel a kutatócég.

Az Ipsos szerint viszont korántsem lehet ilyen határozottan prognosztizálni a többi párt helyezését. A második pozícióért az MSZP és a Jobbik vetélkedik, az 5 százalékos bejutási küszöb meghaladásáért a DK, az Együtt-PM valamint az LMP.

Az elmúlt hetekben mérséklődött a választási kedv az Ipsos mérése szerint. Míg május első felében 39 százaléknyian ígérték biztosra, hogy elmennek szavazni május 25-én, addig a legfrissebb felmérés 32 százaléknyi választót mutat. Az Ipsos becslése szerint a részvétel az utolsó napok aktivizálásának hatására ennél magasabb lehet, akár meghaladhatja a 35 százalékot is.

A május közepén végzett közvélemény-kutatás biztos pártválasztói között a Fidesz 56 százalékot, a Jobbik 17, az MSZP 15, a DK és az Együtt-PM 5-5 százalékot ért el, az LMP pedig az eltökélt szavazói kör 3 százalékának támogatását élvezi.

Az Ipsos valószínűtlennek tartja, hogy a DK, az Együtt-PM és az LMP mindegyike bejusson az Európai Parlamentbe. Az elemzés arra utal, hogy mandátumszerzésre az LMP-nek van a legkisebb esélye, eredménye 3 és 5 százalék között várható. A DK, az Együtt-PM és az MSZP szavazói között viszonylag magas az átszavazási hajlandóság, így nehéz megbecsülni, hogy miként alakul a két baloldali kispárt eredménye - mutatott rá az Ipsos, amelynek várakozása szerint mindkettő 4 és 6 százalék közötti eredményt ér el.

A közvélemény-kutatás 2014. május 13. és 20. között készült, személyes megkérdezéssel. A felmérés során megkérdezett 1000 ember életkor, nem, iskolai végzettség valamint településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.