Ajándékkönyv – adni és kapni is jó

Könyvek és olvasója

Az utóbbi napokban a Facebook számtalan idővonalán is megjelent az alábbi felhívás: Kedves Barátaim, Ismerőseim! Szükségem lenne sok emberre egy nemzetközi könyvcseréhez.

Bárki jelentkezhet, a lakhely vagy a kor nem meghatározó. Annyi lesz a feladatod, hogy veszel egy könyvet és elküldöd egy embernek ajándékba. Különben venni se muszáj, lepasszolhatsz valami régit. Cserébe akár egy rakás könyvet is visszakaphatsz. Ha szeretnél részt venni, akkor kérlek, kedveld a bejegyzést vagy írj egy hozzászólást, és küldöm az infókat. Nagyon jó móka és ki ne szeretne postán kapni meglepetés könyvet?

A kezdeményezést az olvasni szeretők minden bizonnyal szívesen fogadják. Társulnak, mert adni (küldeni) jó, s kapni is öröm. Olyan kötetekhez juthatnak, amelyekhez más módon nem, mert nem kapható vagy drágasága miatt kénytelenek lemondani róluk.

Különben a magyar könyvkiadás egyik rákfenéje a magas árrés. A könyvek azért drágák, mert 40-50 százalékos árréssel kerülnek a boltokba. Évtizedek óta csökken az olvasási és könyvvásárlási kedv. A könyvkiadás minden résztvevője a kevés példányszámú kiadványok bevételéből kívánna profitálni, ami még inkább apasztja a könyvesboltokba látogatók számát. A könyvárudák konganak az ürességtől. Ritka vendég a vásárló. Hol van már az, amikor például Moldova György: Bűn az élet c. riportkönyvét hatszázezer példányban dobták piacra: manapság tízezres nagyságrend is kiugróan magas példányszámnak számít.

Hazánkban népszerűek az antikváriumok, a leárazott könyveket kínáló boltok. Sokan ezekről a helyekről szerzik be olvasni valóikat. Gyakran az eredeti ár feléért, harmadáért vásárolhatnak.

Terjedő kezdeményezés a szabadtéri könyvcsere. Magam ilyen jellegű kezdeményezést Nagykárolyban, a Károlyi kastély parkjában láttam először. Több, madáretetőhöz hasonló tárolóba bárki könyveket tehetett, vehetett el. Nincs kölcsönzési idő, csak egy kérés: a tékában mindig legyenek könyvek. A parkban jól megfértek egymás mellett az anyaországi, partiumi, erdélyi magyar, valamint román szerzők román nyelvű alkotásai.

Debrecen követte Nagykároly példáját és az Egyetem közelében is kialakítottak egy szabad könyvkölcsönzési lehetőséget. Sajnos csak egyet, pedig a város más pontjain is hamar népszerűvé válnának.

Szakemberek vitatkoznak a Gutenberg galaxis hanyatlásáról. A könyvszeretők filléres kezdeményezései és az érdeklődők bővülő köre bizonyítják, nem szabad temetni a könyvolvasást.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.