Ahol keletkezik…

Buka László képei

(2014. jan. 22.-febr. 21. Debrecen, Mag-csoport 2. kiállítása, Debreceni Művelődési Központ,

szabad gondolatok 8 képről, egy „kép-együttes”-ről)

Előzmények: egy kép nem kép, utólag is mondom én. (?) Egy képet küldjek…De az nem lehet, hisz egyedül lesz szegény, üresen a nagy térben. Legyen inkább kettő: egymásra rímelések, kérdés-válaszok, párban szebb az Élet. Aztán mégiscsak egy kép-csoport lett, összetartozások, egymást erősítő kisebb-nagyobb csapatok: kettő és még négy, meg egy meg egy. Tehát nyolc kép. Nem erre az alkalomra lettek festve, már kész művek voltak külön-külön, úgy álltak össze lassan Eggyé bennem. Örültem ennek! Örvendeztem…

Alacska és Szalonna (BAZ-megye) református festett templomi fáinak (szószék kazetták

és ülőpadok előlapjai) váratlan és elemi erejű inspirációi („non-figuratív képek egy templomban?!) és még két figurális festmény. Utóbbiak: „A festő” és a „Pelikán születik” címűek.

Képcímek balról jobbra haladva:

1: Világok keletkezése 1. (Szalonnai élmény alapján)

2: A végtelenség érzete 1-2. (Alacska igézete)

3: A festő (Tisztelet Tóth Menyhértnek)

4: A pelikán születése

5: A végtelenség érzete 3-4. (Alacska igézete)

6: Világok keletkezése-2. (Szintén szalonnai élmény alapján)

Hát, valahogy így: a teremtés-teremtődés közeli még igencsak váratlan, tervezhetetlen állapotokat, helyzeteket, s a későbbi „eredményt” (kialakulás, teremtődés, életre születés) szemléltetik a magam-maguk eszközeivel, színeivel, formáival. A kavargó, örvénylő, gyötrődő, kereső-kutató léthelyzeteket, azokból való kialakulásokat. A „minden lehet még”-eket.

Így együtt elejétől a végéig: mag-tól, mag-októl, ívektől, tekergőzésektől, spirálkaroktól  

a festőig, aki az Égből hozza le a színeket, s a formákat is, aki maga is ettől a teremtett élettől duzzad, hisz lóból, halból van a lába, keze, egész lénye. Aki egy (még mindig, már megint) a Mindennel. De legalábbis szeretne azzá lenni…

Összefoglaló címadás a nyolc képnek: a dozmati regösének első szavai (Amott keletkezik…), amiket már vagy 18 éve énekelünk, mi debreceni regösök új év napjaiban.

Buka László

festő-tanár

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.